Ines tvangstrøye

Klokka har passert 14.00 en torsdag og jeg sitter låst på en av de grønne, grusomme stolene på biblioteket i Kongsvinger med snuta godt begravd i tekster fra langt tilbake. Norsklæreren har gitt oss tre oppgaver å velge mellom, og jeg hadde gleden av å avgjøre at jeg skulle skrive en artikkel. Men hey, tenkte jeg, artikkel er jo lett som ingenting - jeg har jo skrevet drøssevis tidligere.. Og det var før jeg leste teksten - ''Amalie Skrams tvangstrøye'' , en tekst skrevet i 1996 som tar opp spørsmålet om frihet. Spørsmålet om frihet kunne jeg drøftet når som helst, i en hel evighet om jeg måtte, men nei, jeg skal kommentere Aareskjolds synspunkter på frihet, sett i lys av både Skrams og forfatterens samtid. Ho ho 

Det kom som lyn fra klar himmel og plasserte seg midt i hjernebarken min .. ER JEG DUM? Har tiden AV skolebenken tappet hodet mitt for alt av hjerneceller og latt meg sitte igjen med slikk og ingenting? Du vet, jeg elsker å skrive, planen er å søke meg inn på Westerdals , tekst og skribent, fordi jeg ønsker å utfolde meg på det skriftlige plan flere år frem i tid, men jeg klarer ikke å løse en j**** oppgave om frihet en gang.. Det skal sies at det er mange år siden jeg jobbet med dette, og det skal også sies at læreren ikke på noe tidspunkt har gjennomgått motsvar på artikler, men det forventes jo at vi skal kunne dette, så jeg mener - ER JEG VIRKELIG SÅ HIMLA DUM? 
I så fall kan jeg kaste inn pennen og gi meg mens leken er god .. 

Vel, her satt jeg da, kaster bort dyrebar tid på noe jeg ikke kommer noen vei med. Men jeg skal forsøke, jeg skal legge sjela mi i å skrive en tekst som ikke gir meg noe som helst. Det er virkelig sant som forfattere sier; videregående skole tar skrivegleden fra de fleste! - der kan du jaggu snakke tvangstrøye. Min tvangstrøye , som er å være så låst til tema, format og disposisjon at det tar fra meg all form for kreativitet, all mulighet til å utfolde meg. Jeg vil jo skrive om sære ting, bruke flest mulig ord på å beskrive de merkeligste ting i verden. Men bare vent, uansett hvor idiotisk dumme jeg synes disse oppgavene er , så skal jeg komme meg igjennom dem, jeg skal jaggu prøve å bestå denna eksamen med glans, og videre skal jeg skrive kreativt til jeg blir blå i trynet og på den måten løsrive meg fra min egen tvangstrøye. 

- ine 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits